សូមស្វាគមន៏ការចូលមកកាន់គេហទំព័ររបស់យើងខ្ញុំ​!!!​Welcome to ckn-media.blogspot.com Website !!!​គេហទំព័រ ckn-media.blogspot.com ផ្តល់ព័ត៌មានពិតឥតលំអៀង រហ័សទាន់ចិត្ត ដែលលោកអ្នកជឿទុកចិត្ត / លោកអ្នកអាចទាក់ទងមកកាន់គេហទំព័ររបស់យើងខ្ញុំបានតាមរយៈ Email: cknkhmer@gmail.com សូមអរគុណ !!!

Monday, December 24, 2012

ស្ត្រប័ររី​ត្រូវ​បាន​ដាំ​លើក​ដំបូង​នៅ​មណ្ឌលគិរី

121221_22a
អ្នក​ដំណើរ និង​ភ្ញៀវ​ទេសចរ​នាំ​គ្នា​ចូល​ទស្សនា​ចម្ការ​ស្ត្រប័ររី​នៅ​សែន​មនោរម្យ
 ក្នុង​ខេត្ត​មណ្ឌល​គិរី

មណ្ឌលគិរីៈ ធ្លាប់​តែ​ឃើញ​រូបភាព​ហើយ​ស្រមៃ​ថា​ចង់​បេះ​ផ្លែ​ស្ត្រប័ររី​នោះ នៅ​ពេល​នេះ​ពួក​គេ​អាច​ធ្វើ​បាន​ហើយ នៅ​ពេល​ដែល​ប្រភេទ​ដំណាំ​ដ៏​ល្បី​ល្បាញ​មួយ​នេះ​ត្រូវ​បាន​គេ​នាំ​យក​មក​ដាំ​ជា​លើក​ដំបូង​នៅ​ប្រទេស​កម្ពុជា​ក្នុង​ខេត្ត​មណ្ឌលគិរី​នោះ​។
ក្រៅ​ពី​ទេសភាព​ដ៏​ស្រស់​ត្រកាល​គ្រប​ដណ្តប់​ដោយ​ព្រៃ​ឈើ នៅ​ក្រោម​ដី​មាន​រ៉ែ​នោះ ខេត្ត​មណ្ឌល​គិរី ដែល​ជា​ខេត្ត​មួយ​ក្នុង​ចំណោម​ខេត្ត​ប៉ូល​សេដ្ឋកិច្ច​ទី​៤​នោះ ក៏​ជា​ទឹក​ដី​សម្រាប់​វិស័យ​កសិកម្ម​ផង​ដែរ ហើយ​អ្វី​ដែល​គេ​ភ្ញាក់​ផ្អើល​ជាង​គេ​នោះ គឺ​ខេត្ត​នេះ​ត្រូវ​បាន​គេ​នាំ​យក​ដំណាំ​ស្ត្រប័ររី ដ៏​ល្បី​ល្បាញ​មក​សាក​ល្បង​ដាំ​ជា​លើក​ដំបូង ខណៈ​ដែល​គេ​គិត​ថា ខេត្ត​នេះ​មាន​លទ្ធភាព​អាច​ដាំ​ដុះ​ដំណាំ​ប្រភេទ​នេះ​បាន​យ៉ាង​មាន​សក្តានុពល​នោះ​។

លោក យ៉ែម សាហ៊ីម អ្នក​គ្រប់​គ្រង​ការ​ដាំ​ដុះ​ដំណាំ​ស្ត្រប័ររី​នៅ​សែន​មនោរម្យ បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា ដំណាំ​ស្ត្រប័ររី ជា​ប្រភេទ​ដំណាំ​ដែល​ត្រូវ​ការ​អាកាស​ធាតុ​ត្រជាក់ និង​មាន​សំណើម​ទឹក​គ្រប់​គ្រាន់​ហើយ​កាល​ដែល​ម្ចាស់​ចម្ការ​សម្រេច​ចិត្ត​ដាំ​ដំណាំ​ស្ត្រប័ររី​នៅ​ខេត្ត​មណ្ឌលគិរី​នេះ ដោយ​សារ​គេ​ចង់​ស្វែង​រក​បទ​ពិសោធ​ថា​តើ​ទឹក​ដី​ខេត្ត​មណ្ឌលគិរី​នេះ​អាច​ដាំ​ដំណាំ​ប្រភេទ​នេះ​បាន​ដែរ ឬ​យ៉ាង​ណា​។
លោក​បន្ត​ថា ស្ត្រប័ររី នេះ ត្រូវ​បាន​នាំ​ចូល​ពូជ​ពី​សហរដ្ឋ​អាមេរិក មក​ធ្វើ​ការ​ដាំ​ដុះ​នៅ​លើ​ទឹក​ដី​ខេត្ត​មណ្ឌលគិរី ចំនួន​៣​កន្លែង​នៅ​ក្នុង​ស្រុក​ផ្សេង​គ្នា គឺ​នៅ សែនមនោរម្យ ឡុង​វិបុល និង​ដាក់​ដាំ ហើយ​ជា​លទ្ធផល​ចម្ការ​ស្ត្រប័ររី​នៅ​ដាក់​ដាំ​ល្អ​ជាង​គេ​ព្រោះ​នៅ​ទីនោះ​មាន​អាកាស​ធាតុ​ត្រជាក់ និង​មាន​សំណើម​ខ្ពស់​។
នៅ​លើ​ផ្ទៃ​ដី​ចម្ការ​ប្រមាណ​ជាង​១​ហិកតា​នៅ​សែន​មនោរម្យ លោក យ៉ែម សាហ៊ីម​និយាយ​ថា៖​«ដំណាំ​ស្ត្រប័ររី​នេះ គេ​ទិញ​ពូជ​មក​ពី​សហរដ្ឋ​អាមេរិក​ដោយ​ដាំ​ធ្វើ​តេស្ត​សិន​។ យើង​អាច​ដាំ​បាន​តែ​២​ដង​ប៉ុណ្ណោះ​ក្នុង​១​ឆ្នាំ​ចាប់​ពី​ខែ​ប្រាំបី បន្ទាប់​ពី​ខែ​ភ្លៀង បើ​ខែ​ភ្លៀង​ដាំ​អត់​កើត​ទេ ហើយ​បន្ទាប់​ពី​យើង​ដាំ​ប្រើ​ពេល​តែ​២​ខែ​ប៉ុណ្ណោះ​យើង​អាច​ប្រមូល​ផល​បាន​ហើយ​»។
មក​ទល់​នឹង​ពេល​នេះ​ការ​សាក​ល្បង​ដាំ​ដុះ​ដំណាំ​ប្រភេទ​បែប​ប៉ែក​អឺរ៉ុប​មួយ​នេះ​មាន​រយៈ​ពេល​ជាង​២​ឆ្នាំ​ហើយ ហើយ​បើ​តាម​ការ​សង្កេត​គេ​អាច​ដឹង​បាន​ថា ដំណាំ​ប្រភេទ​នេះ​អាច​ធ្វើ​ការ​ដាំដុះ​បាន​ល្អ ពិសេស​នៅ​ស្រុក​ដាក់ដាំ នៅ​ជិត​ព្រំ​ដែន​ប្រទេស​វៀតណាម​តែ​នៅ​ឆ្នាំ​នេះ​មាន​បញ្ហា​បន្តិច​បន្តួច​នៅ​ចម្ការ​សែនមនោរម្យ​ដោយ​សារ​ស្ថានភាព​អាកាស​ធាតុ និង​មាន​ក្រា​គ្រប​ដណ្តប់​។
លោក កូស ឡូញ កម្មករ​ដែល​ទទួល​បាន​ការ​បណ្តុះ​បណ្តាល​ការ​ដាំ​ដុះ​ផ្ទាល់​នៅ​ចម្ការ​បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា៖​«​ឆ្នាំ​នេះ​ស្ត្រប័ររី​នៅ​សែនមនោរម្យ​នេះ មិន​សូវ​ល្អ ព្រោះ​តែ​អាកាស​ធាតុ​មាន​ការ​ប្រែ​ប្រួល​ពេក មាន​ជំងឺ កើត​ក្រា តែ​នៅ​ឡុង វិបុល និង​ដាក់​ដាំ វា​ដុះ​បាន​ល្អ​ណាស់ ពិសេស​នៅ​ដាក់​ដាំ​តែ​ម្តង»​។
ទោះ​បី​ជា​យ៉ាង​ណា​បន្ទាប់​ពី​ដាំ​ដុះ​បាន​ពីរ​ឆ្នាំ លោក កូស ឡូញ បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា ដំណាំ​ហូប​ផ្លែ​ស្ត្រប័ររី​នេះ​ក៏​បាន​ផ្តល់​ផល​មួយ​ចំនួន​រួច​ហើយ​ដែរ តាម​រយៈ​ការ​ចុះ​មក​ទិញ​ផ្ទាល់​របស់​ភ្ញៀវ​ទេសចរ និង​ការ​ដឹក​ជញ្ជូន​មក​កាន់​ទីផ្សារ​នៅ​ភ្នំពេញ​។
លោក កូស ឡូញ​និយាយ​ថា៖«​ក្នុង​រយៈ​ពេល​ពីរ​ឆ្នាំ​នេះ បាន​ប្រមូល​ផល​ខ្លះ​ហើយ ភាគ​ច្រើន​ភ្ញៀវ​មក​ទិញ​ផ្ទាល់ គាត់​អ្នក​ដំណើរ ហើយ​ក៏​មាន​នាំ​យក​ទៅ​លក់​នៅ​លើ​ទីផ្សារ​ភ្នំពេញ​ដែរ ដោយ​ដឹក​ជញ្ជូន​ធ្វើ​ការ​ក្លាសេ​ទៅ​ភ្នំពេញ។​ដំណាំ​នេះ ត្រូវ​មាន​ការ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន​ណាស់ សូម្បី​តែ​បេះ ព្រោះ​វា​ងាយ​ជាំ​ខ្ទេច​ណាស់​»។
ទោះ​បី​ជា​មិន​ទាន់​បាន​ទទួល​ផល​ច្រើន តែ​លោក យ៉ែម សាហ៊ីម បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា ការ​ដាំ​ដុះ​នឹង​មាន​លទ្ធផល​ល្អ ខណៈ​ដែល​ពេល​នេះ​ការ​ដាំ​ដុះ​បាន​ពង្រីក​កាន់​តែ​ធំ​ជាង​មុន ពិសេស​នៅ​ចម្ការ​ដាក់​ដាំ ដែល​ដំណាំ​កំពុង​រីក​លូត​លាស់​ល្អ​និង​បង្វែរ​ការ​ដាំ​ដុះ​កាន់​តែ​ច្រើន​។
លោក​បញ្ជាក់​ថា៖​«​បើ​សិន​ជា​ទិន្នផល​យើង​ទទួល​បាន​ច្រើន​នឹង​មាន​ការ​គាំទ្រ​កាន់​តែ​ច្រើន ព្រោះ​រសជាតិ​ស្ត្រប័ររី​របស់​កម្ពុជា​យើង​ផ្អែម​ឈ្ងុញ​ឆ្ងាញ់​ជាង​ស្ត្រប័ររី​ដែល​នាំ​ចូល​ពី​ប្រទេស​វៀតណាម​»៕

No comments:

Post a Comment

yes